
El lideratge femení a les institucions
Coincidint amb el 8 de març, la Companyia de Jesús a Catalunya ha preguntat a dones que ocupen càrrecs directius o lideren projectes a les escoles, entitats socials, centres universitaris i comunitats cristianes com viuen estar al comandament de les institucions i què es podria fer per afavorir el lideratge femení.
Poden consultar la notícia a través del següent enllaç: El lideratge femení a les institucions de la Companyia de Jesús
Aquestes son algunes de les reflexions que ha compartit l'Anna Martínez, directora de la Fundació.
Quines llums i ombres has experimentat com a dona que treballa en una institució d’una orde religiosa masculina?
A nivell personal valoro la confiança i oportunitat rebuda per liderar projectes, en aquest cas, assumir la direcció de l’entitat. No obstant això, és cert que a nivell directiu m’he trobat amb un ventall de referents limitat, tant a nivell de gènere com d’edat.
Què t’aporta, tant a nivell personal com professional, l’espiritualitat?
Treballar-me la dimensió espiritual m’ajuda a connectar amb la pròpia essència. Contemplar i escoltar la realitat que acompanyem, fer-me conscient del vincle amb les persones, dotar de sentit les decisions que hem de prendre i tenir un pilar on recolzar-me en moments de fragilitat. Així doncs, valoro les experiències d’interioritat com a processos de creixement personal, que em permeten viure amb profunditat i plenitud.
Què aporta el lideratge de les dones a les institucions de la Companyia de Jesús i a la seva missió?
Tenir dones liderant institucions de la Companyia de Jesús és un exemple concret, real i visible del treball contra les desigualtats de gènere, apostant per la justícia social. Com a Sector Social tenim llarga trajectòria de lideratges femenins, fet que ha aportat una major diversitat d’estils de lideratge, incidint en les cultures organitzacionals de cada entitat.
Què demanaries a la Companyia de Jesús per impulsar i afavorir la participació i lideratge de les dones?
Per generar un canvi és necessari tenir consciència i voluntat de transformació. Així doncs, primer demanaria la realització d’autodiagnosis per analitzar i reflexionar sobre la perspectiva de gènere de cada institució. Seguiria apostant per feminitzar alguns sectors que, tot i que tenen moltes dones en plantilla, el lideratge continua sent masculí. Això permetria que en els espais de decisió de la Companyia de Jesús hi hagués menys diferència entre membres de cada gènere, promovent una majora confiança i participació de les dones. Amb tot, és important que tot aquest procés no sigui promogut només per les dones, sinó que sigui un eix de treball del conjunt de la Companyia de Jesús.